Pålidelighed i fokus hos Danish Crown med ny løsning fra Danfoss Drives
30. august 2018
Ny Integrated Motion Controllerløsning fra Danfoss Drives erstatter tidligere servoløsning hos Danish Crown i Horsens og løser omkostningsfuldt problem hos slagterigiganten.
Fødevaregiganten Danish Crown har siden september 2004 haft hjemme i Horsens. På “Superslagteriet”, som det blev døbt, slagtes dagligt over 20.000 grise – det betyder store krav til maskiner, medarbejdere og særligt teknikken bag. I 2016 lancerede koncernen en femårig strategi, ”4WD”. Dette er dels en vækststrategi, en også en plan for optimering af produktionen på tværs af koncernen. Dette med henblik på at øge distancen til konkurrenter i form af øget afregning til leverandørerne (landmændene) i forhold til konkurrerende slagteri-selskaber. Dette stiller store krav til både personale og udstyr, og derfor har man også kigget på muligheder for optimering af flow og løbende vedligehold samt reduk tion af omkostninger.
Danish Crown har omtrent 1.000 VLT® drev installeret rundt omkring på fabrikken i Horsens, hvor de styrer alt fra simple transportbånd til mere avancerede applikationer. En af de mere avancerede applikationer er en “organudtager”. Organudtageren har voldt produktionen store udfordringer de sidste år, da den hidtil har været styret af en lukket-sløjfe servoløsning. Det krævede udskiftning af motorer (op imod 37 gange om året), da resolverens finmekanik havde svært ved at fungere optimalt i slagterimiljøet. Applikationen er i drift fra kl. 06.00 til 24.00 alle ugens hverdage – og det stiller store krav til teknikken.
Fandt løsningen på Automatik-messen i 2016
Den tidligere servoløsning har været i drift siden fabrikkens start i 2004. Men de mange motorer, der hvert år måtte udskiftes, som følge af slitage fra servoløsningen, betød, at fabrikken var på jagt efter en mere robust og simpel løsning. Da de oplevede, at den velkendte VLT® AutomationDrive fra Danfoss Drives nu kunne fås med Integrated Motion Controller-løsning på Automatik-messen i Brøndby, så de straks en mulighed for at skifte til en mere simpel og stabil løsning. Ole Toft Madsen, Automationstekniker hos Danish Crown, fortæller, hvorfor de deltager på Automatik-messen:
- Vi deltager på disse messer for at holde os opdateret om nye produkter og teknologiske løsninger. At deltage på Automatik-messen giver et rigtig godt overblik over de nyeste trends, og vi har mulighed for at mødes med mange af vores leverandører på ét og samme sted.
- I Danfoss Drives bruger vi messer aktivt til at promovere nyheder. Som eksempelvis på Automatik i Brøndby 2016, hvor vi udstillede vores Integrated Motion Controller i VLT® Automation-Drive FC 302. Vi har fokus på at have en aktiv demo med på standen, da vores målgrupper er teknikere, som gerne vil se virkelige rodukter og løsninger. Til dette års messe har vi en aktiv demo, som viser vores nye vedligeholdelsesfunktioner i FC 302-frekvensomformeren. En af de nye funktioner er, at frekvensomformeren kan forudsige et overslag i motoren, før overslaget ødelægger motoren. På den måde kan man få en alarm og planlægge en udskiftning af motoren, før man har nedbrud og driftsstop, fortæller Jan Gyldenløve Roetink, Country Manager hos Danfoss Drives.
216.000 kroners årlig besparelse alene på motorer
Ole Toft Madsen havde selv stor erfaring med VLT® frekvensomformere og havde derfor mod på selv at gå igang med at idriftsætte de to nye VLT® AutomationDrive FC 302 med Integrated Motion Controller. Trods den nye funktionalitet er betjeningen og opsætningen den samme i de velkendte frekvens omformere. Sammen med Danfoss Drives Service fik de idriftsat en effektiv løsning, der siden november 2017 har kørt problemfrit hos fabrikken.
- Vi satte løsningen i drift i november og har siden da ikke haft én eneste ødelagt motor. Faktisk er den motor, vi bruger nu, én af de kasserede fra da vi kørte med servoløsningen, forklarer Ole Toft Madsen.
Ole Toft Madsen fortæller desuden, at fordi de nu kan undgå at skifte motor så ofte, så sparer de ikke blot prisen på motorer, men også mandetimer hver eneste gang en motor skulle skiftes. For ikke nok med at en ny motor kostede 8.000 kr., så skulle der også en mand til at skifte den – og det
tog omkring en time hver gang. Det er en time, hvor organudtageren ikke kunne være i drift, og hvor den del af produktionen altså stod stille.
Integrated Motion Controller som alternativ til servoløsning
Med Integrated Motion Controller (IMC) funktionaliteten kan en helt almindelig VLT® AutomationDrive FC 302 overtage komplekse positionerings- og synkroniseringsapplikationer og derved give betydelige besparelser. Derudover er frekvensomformerens opsætning og betjening samme velkendte brugerflade, som det altid har været ved en VLT® frekvensomformer. Positionering og synkronisering udføres typisk ved hjælp af et lukket sløjfe servosystem – dette på trods af at mange af disse applikationer ikke kræver den dynamiske ydeevne, som man får ved et servosystem. Det var også tilfældet hos Danish Crown, hvor den hidtidige løsning
med servostyring i realiteten ikke var nødvendig.
Mange fordele ved den nye
Danfoss Drives løsning Ole Toft Madsen peger på, at det ikke kun er de mange besparelser, der er blandt fordelene ved den nye løsning. Danish Crown valgte oprindeligt Danfoss Drives af flere årsager, bl.a. at stabilitet sikrer en driftssikker produktion, den enkle betjening af alle VLT® frekvensomformere samt den nemme
opsætning, der gør det hurtigt at idriftsætte og servicere.
Alt bliver brugt – intet går til spilde
Hos Danish Crown er mottoet tydeligt: “Alt bliver brugt – intet går til spilde”. Alle grise gennemgår strenge kontroltjek og bliver målt, så hver enkelt produktionslinje ved, hvor knivene skal ramme for at opnå det bedste resultat. Derfor er der ansat flere slagterimedarbejdere, som blandt andet sørger for at klargøre grisen, inden organudtageren kan sørge for resten. Her er Integrated Motion Controller en vigtig del. Den sørger for en præcis positionering, som – ud fra grisens mål – sikrer, at hver enkelt gris bliver udskåret helt optimalt. Danfoss’ løsning er åben sløjfe positionering med en PM motor, som giver mulighed for meget nøjagtig
positionering uden enkoder/resolver feedback.
- En komplikation i denne applikation er dog, at knivene nogle gange rammer knogler, som gør, at motoren ”hopper” en eller flere magneter over. Da der er tale om åben sløjfe styring, er konsekvensen, at positionen ikke længere er korrekt, og løsningen på dette er ”homing on the fly”, som ved hjælp af en simpel sensor automatisk korrigerer positionsafvigelser hver gang sensoren passeres, fortæller Ole Gernhøfer, Product Manager hos Danfoss Drives.
- Vi har sluppet for at lave om i vores mekaniske konstruktion, og vi bruger pt. stadig én af de motorer, som oprindeligt var gået i stykker under servoløsningen, siger Ole Toft Madsen.
- Siden idriftsættelsen har vi kun haft almindelig slitage på applikationen, men vi har endnu ikke været nødt til at skifte motor. Før måtte vi skifte motoren ud hver anden uge, og vi var også nødt til at skifte knive ofte, da de hurtigt blev sløve. Takket være frekvensomformeren med rampefunktion får motoren nu en blødere start, der er mere skånsom overfor vores knive, og dermed kan vi spare både tid og penge, fortæller Ole Toft Madsen
Ovenstående artikel er bragt i et tillæg om Automatik 2018, som blev distribueret sammen med Ingeniøren 24. august 2018.
Tilbage
Pålidelighed i fokus hos Danish Crown med ny løsning fra Danfoss Drives
/Default.aspx?ID=1828&newsid=1516&PID=59514&M=NewsV2&Action=1